WebStation

Защо да използваме Микродата (микроданни)?

Защо да използваме микроданни?

Защо да използваме Микродата (Microdata)

Защо да използваме Микродата? Търсачките начело с  Google (а и по-малките такива като Bing и Yahoo) обявиха през 2020 година, че ще разчитат все повече в алгоритмите си на използването на структурирани микроданни за генериране на по-подходящи и по-подробни резултати от търсенето.

Това автоматично предлага на собствениците на фирми и онлайн магазина още една възможност да подобрят своята SEO оптимизация. А именно да направят няколко подобрения в своите сайтове. Макар че микроданните първоначално може да звучат като чужд език, не се страхувайте. Ето какво представляват микроданните, как търсачките ги използват и защо това може да е от полза за Вашия уебсайт.

Какво представляват микроданните?

Какво представляват микроданните?

По същество микроданните са един от трите кодови езика, предназначени да предоставят на роботите на търсачките информация за съдържанието и предназначението на сайта. За да придобитете базова представа за как това работи на практика, разгледайте примерите, предоставен от уебсайта за изброяване на микроданни Schema.org.

За кого са подходящи маркери с микроданни?

Партньорството между трите търсачки за оценка на микроданните значително разшири обхвата си. А именно включи различни опции в библиотеката с маркери за микроданни.

Ето и някои от най-популярните видове микроданни (на английски език):

  • Creative works: CreativeWork, Book, Movie, MusicRecording, Recipe, TVSeries
  • Embedded non-text objects: AudioObject, ImageObject, VideoObject
  • Event
  • Organization
  • Person
  • Place, LocalBusiness, Restaurant
  • Product, Offer, AggregateOffer
  • Review, AggregateRating
Ползи за малките фирми със сайтове
Микродата

Малките местни фирми, като ресторанти и магазини, както и онлайн магазините могат да се възползват най-много от включването на микродата в сайтовете им. Това все пак може да бъде полезно за всеки бизнес, който цели генерирането на повече трафик чрез резултати от органичното търсене.

Етикетите (таговете) с микроданни могат да помогнат на Вашия сайт да се индексира и класира по-точно, а получените фрагменти могат да помогнат на сайта Ви да се откроява от другите на страницата с резултати (SERP-а) и да насочва повече трафик към вас.

Повечето специализирани SEO компании  умело използват този похват и вграждат различни видове микродата (микроданни) в сайтовете на клиентите си. Значимостта на тези подобрения се очаква да има все по-голяма тежест за напред.

Полезността от микроданниРоботите разчитат и обработват микродата от сайта, използвайки ги за да предоставят на потребителите най-оптималното съдържание, което е на вашия сайт.
Ползи за малките фирми Таговете с микроданни могат да помогнат на Вашия сайт да се индексира и да се откроява от конкуренцията, както и да насочва повече трафик към вас.
МетаданниМетаданните са като информация на търсещите потребители за какво е съдържанието на страницата. Например, мета описанието може да гласи: „Тази публикация в блога ще ви каже пет инструмента за подобряване на ефективността на вашия сървър за данни“. Някои често срещани маркери за метаданни включват заглавието, url адреса и описанието на страницата. Те са най-вече в полза на потребителя, като намекват какво предстои да прочете.
МикродатаМожем да мислим за микроданните като за казване на търсачките какви са елементите на страницата. С други думи, микроданните дават етикети на отделни параграфи съдържание. И тогава търсачката ще подчертае тези параграфи в търсенията. Например, може да използваме микроданни, за да кажем „Хей, Google, този следващ текст е името на автора“ или „Следващата част от информация е оценка със звезди“. Това е като да говорите директно с Google или Bing, но в крайна сметка е от полза за търсещия.

Често задавани въпроси

Последни публикации

как се прави SEO оптимизация
Как се прави SEO оптимизация?
Популяризирането на бизнес в Интернет почти никога не е пълно без оптимизация на сайта за търсачки. Той пряко влияе върху разпознаваемостта и репутацията на марката, осигурява трафик от търсения с необходимото качество, позволява ви да получите реални клиенти и да увеличите продажбите. И така, как се прави SEO оптимизация? Представете си, че въвеждате заявка в […] Вижте повече
регистрация на сайт в търсачки
Регистрация на сайт в търсачки – защо е важно?
Регистрация на сайт в търсачки е реалното начало на неговия активен живот и растеж в рамките на Глобалната мрежа. Добавяте го към опашката за индексиране, ускорявайки процеса на приемане в SERPs. След известно време ще започне да събира трафик, чието качество и количество ще зависи само от вас. Днес можете да привлечете трафик от различни източници. […] Вижте повече
органичният трафик
Защо органичният трафик е важен KPI за SEO оптимизация
Като професионалист по SEO разчитате на данни за да Ви кажат как върви органичният трафик към Вашия сайт и данни, за да Ви информират за това, което се нуждае от подобрение. Органичният трафик несъмнено е един от най-важните KPI /Ключови показатели за ефективност/ за SEO проследяване. Отнася се до посетители на Вашия уебсайт, които попадат […] Вижте повече
Партньори и клиенти
Peugeot Logo
Via Vinera Logo
Benchmark Logo
Kone Logo
Ringspot Logo
Kamak Logo
Alog Logo
Logel Logo
Domtex Logo
Ivko Logo
Europharma Logo
My pretty wedding Logo
Evrokanal Logo
Generali Logo
Nardis Logo
Collins Estates Logo
Dpf Logo
Grand Hotel Bansko Logo
CottonFields Logo
Collins Solicitors Logo
Vasilias Dyson Logo
REVIV Logo
Infinity Clinic Logo
Totaltherm Logo