Значението на уеб хостинга за SEO

Съдържание

    Значението на уеб хостинга за SEO

    Значението на уеб хостинга за SEO е погрешно подценявано от доста време. Напоследък експертите в тази област започнаха да подчертават факта, че неотдаването на достатъчно внимание на този критичен фактор може да има негативни последици за достъпността и класирането на вашия уебсайт. Също така не бива да се пренебрегва степента, до която може да подобри трафика Ви и процента на конверсиите.

    Следователно е жизненоважно да се заемем подробно с тази тема и да обясним защо хостингът на уебсайта заслужава вашето внимание и ангажираност.

    Защо хостингът е важен?

    След като решите да създадете уебсайт, трябва да направите разумен избор за компанията, която ще го хоства. Този избор ще Ви помогне преди всичко да увеличите класацията си и да достигнете до възможно най-широката целева аудитория. Ако искате Google да Ви помогне да се откроите в жестоката конкуренция на подобни уебсайтове, уеб хостингът е нещо, върху което трябва да се съсредоточите.

    Основни характеристики на SEO-friendly хостинга

    Добра скорост

    Високата скорост е нещо, което всички потребители на интернет ценят изключително много. В идеалния случай трябва да отнеме не повече от две секунди, за да се зареди уебсайт. Разбираемо е, че тази скорост на зареждане не е нещо, което всеки може да постигне лесно, но трябва да се стремите усилено, за да се доближите възможно най-близо.

    Бавният уебсайт никога не е сред първите резултати от търсачките, защото нито Google, нито потребителите му дават предимство пред подобни уебсайтове.

    Безупречна сигурност на уебсайта

    Когато трябва да изберете хост за вашия уебсайт, помислете за тези, които предлагат проактивна поддръжка и които ви информират своевременно за остарелите компоненти и необходимите актуализации. По този начин ще получите истинска сигурност за вашия уеб сайт на различни нива.

    Правилната и редовна поддръжка са елементи на стратегия, която ще направи вашия уебсайт сигурен, което има положителен ефект върху SEO. В противен случай рискувате да станете жертва на хакерска дейност, която включва използването на трафика ви за публикуване на различни видове съдържание, най-често свързани с порнография и хазарт. Освен това търсачките като Google започнаха да налагат стандарти за сигурност като HTTPS и санкции за смесено съдържание.

    Автоматични бекъпи

    Една от ключовите характеристики на хостинга, удобен за SEO, е наличието на автоматични резервни копия (бекъпи), в случай че уебсайтът Ви не работи правилно. Изборът на хост, който може да Ви осигури тези резервни копия по всяко време и Ви помага да се справяте ефективно с функциониращите проблеми, е интелигентен избор.

    Лесни и достъпни промени в пакета от услуги на хостинга

    Непрекъснатият растеж и развитие на уебсайт са това, към което собствениците на уебсайтове винаги се стремят. С течение на времето ще се надяваме да промените хостинг пакета, който използвате поради очаквания растеж на Вашия уебсайт. Ако Вашият доставчик на хост гарантира възможността да промените пакета от услуги. Разбира се когато възникне необходимост. Без да причинява прекомерни разходи на бюджета Ви или да създава големи затруднения във функционирането на вашия уебсайт, Вие сте направили правилния избор.

    Местоположението на хостинг сървъра има значение

    Един от многобройните фактори, на които търсачките базират своите класации, освен съдържанието, е местоположението на сървъра, на който се хоства Вашият уебсайт. Информацията по този въпрос се намира във вашия IP адрес. Това всъщност означава, че търсачките ще дадат предимство на Вашия уебсайт пред други подобни уебсайтове. Когато потребител на вашия сайт се намира на същото място като сървърите на компанията, която Ви предоставя хостинг услугата.

    С други думи, ако човек в България търси нещо в интернет, Вие ще се класирате по-високо в резултатите на търсачките, ако Вашият сървър се намира в България, отколкото уебсайтовете, които се класират за същите ключови думи, но чиито сървъри се намират другаде. Също така, близостта на сървър до търсещите може да намали латентността и да увеличи усещаната скорост на вашия уебсайт.

    Разбира се, възможно е да се класирате високо в една държава, въпреки че сървърите Ви се намират в друга. Но това ще изисква много повече усилия и значително много повече труд. Освен това може да изглеждате подозрително за някои търсачки. Ако правите бизнеса си на едно място, но сървърите ви са разположени на дълги разстояния.

    Как да изберете надежден доставчик на хостинг услуги?

    Вземането на окончателното решение по този въпрос изисква подробен анализ на няколко ключови параметъра. Те включват:

    • Времето, което уеб хостът е прекарал в бизнеса. Колкото повече години опит има доставчика, толкова по-големи са шансовете да получите безупречни услуги.
    • Репутацията сред клиентите. Една от необходимите стъпки преди да направите избора е проверка на онлайн отзивите. Опитът на клиентите е показателен за това колко надеждни, професионални и компетентни са уеб хостовете.
    • Протоколът за защитен трансфер на файлове. Ако уеб хост предлага протокол за защитен трансфер на файлове (SFTP), това означава, че вашите файлове са напълно защитени от модифициране или прихващане.
    • SSL сертификат. Тъй като този сертификат криптира пътя между вашия сървър и браузър. Това е от решаващо значение за сигурността на вашия уебсайт и защитата на чувствителната информация.
    • Способността на уеб хоста да Ви предостави всички фактори, които ще подобрят Вашата SEO. И в крайна сметка ще повишат класирането Ви.