Име на домейна

Съдържание

    Име на домейна: значение

    Името на Вашия домейн е важно както за потребителите, така и за оптимизацията на сайта.

    Разумно е с оглед оптимизацията за Google, ако домейнът съдържа ключова дума, по която искате да Ви откриват потребителите. Алгоритмите на търсачката гледат няколко неща, за да класира един сайт по определени ключови думи – за какво е сайтът и какъв авторитет би могъл да му даде. Най-лесният начин да помогнете на Google да прецени това е именно правилният избор на домейн. Ако името на Вашия домейн казва нещо за това какъв е Вашият уебсайт, това ви дава възможност да убедите Google, че сайтът е подходящ да бъде класиран на челни позиции.

    Google bot-товете четат съдържанието в уебсайтовете отгоре надолу и отляво надясно. Тоест първото нещо, което вижда е именно домейнът. Именно поради тази причина е силно препоръчително да направите правилният избор на домейн още от ден 1 на започването на бизнеса Ви.

    Дължина на домейна

    Колкото по-кратко е името на домейна, толкова по-добре. Ако искате да оптимизирате по марка/бранд, тогава е хубаво домейнът Ви да бъде името на Вашата марка. Ако желаете да излизате на първа позиция в Google по ключова дума, тогава в домейна трябва да се съдържа именно тя.

    Когато оптимизирате за Google.bg, домейните на кирилица получат много добър авторитет/рейтинг, но проблемът е, че потребители от други държави няма да могат да Ви открият. Затова е много важно да прецените Вашата цел при оптимизирането на сайта Ви.

    История на домейна

    По принцип съществува възможност за закупуване на стар домейн с история. Това има както своите положителни страни, така и понякога крие рискове. Хубавото на стария домейн е, че Google вече го е индексирал и му е дал някаква стойност. Има входящи и изходящи линкове, може би се е позиционирал добре. Но проблемът идва тогава, когато този домейн има лоша репутация пред Google. Тоест съдържа линкове, които не се харесват на Google, имал е неправомерно съдържание и тн.

    Гледайки първоначалните параметри на домейна, може да Ви се стори, че всичко е наред. Ако има много външни и вътрешни линкове или името на домейна изглежда приятно. Но купувайки такъв домейн за Вашия бизнес, рискувате той да не може да излезе никога на първа страница.

    Срок за закупуването на домейна

    Счита се, че Google оценява по-добре, ако закупите домейна в по-дълъг срок. Обикновено всеки домейн се подновява всяка година на една и съща цена. Но можете да отидете в хостинг компанията и да поискате да закупите домейна 5 години напред. По този начин Google отчита Вашата сериозност към сайта и му вдига авторитета.

    Това е един лесен и сравнително бюджетен вариант да сте една стъпка по-напред от конкурентите Ви.

    Още за оптимизацията на сайтове – тук!