WebStation

Какво е Black Hat SEO? И защо не бива да се ползва?

Какво е Black Hat SEO?

Какво е Black Hat SEO?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е набор от методи, използвани за постигане на високо класиране на страниците с резултати от търсачките (SERPs) чрез оптимизиране на вашето съдържание и уеб страници. За тази цел обикновено се използват неподвеждащи SEO техники и стратегии, известни като „White Hat SEO“. „Black Hat SEO“, за разлика от White, е използването на манипулирани техники за неорганично подобряване на класирането на страницата в SERP. Тези практики противоречат на условията за класиране според Google. Поради тази причина могат да доведат до забрана на сайта от търсачката и свързаните сайтове.

Ето и някои от най-разпознаваемите Black Hat SEO техники

Пренасищане на текста с ключови думи

Пренасищането на съдържанието с ключови думи е употреба на ненужно количество ключови думи в дадена страница. Има разлика между съдържание, богато на ключови думи, и съдържание с прекалена наситеност на такива думи или фрази. Освен, че не е правилно, това влияе и на потребителите на Вашия уебсайт – текстът става нечетлив и неразбираем. Употребата на ключова дума пет до шест пъти в цялото съдържание ще се счита за приемливо или White hat SEO. Използването на една и съща ключова дума пет до шест пъти в един параграф обаче ще бъде отчетено от Google като спам.

Скрити ключови думи

Съществува Black Hat SEO техника за скриване на ключови думи. Това се прави като се поставят думи на места, където потребителите няма как да ги забележат. Такъв пример може да бъде направата на цвета на текста еднакъв като фона на страницата. Например бял текст на бял фон.

Прикриване на съдържание

Показване на едно съдържание на потребителите и друго съдържание на роботите на търсачките. Тази техника е често срещата и се използва за манипулиране на търсачките като се добавя скрит текст, невидим за потребителите. Обикновено текстът съдържа банално съдържание, наситено с ключови думи, по които е откриваема дадената страница в търсачката. По този начин роботите могат да отчетат този URL за добре поддържан или да го деиндексират, в случай че при обхождането разберат, че това не е бяла техника. Съвременните търсачки бързо откриват подобни нарушения.

Несвързани ключови думи

Несвързани ключови думи са ключови думи, които са употребени в страница, но нямат почти нищо общо със съдържанието в страницата. Тези несвързани фрази са предназначени да привличат потребителите от множество различни търсения на определената страница. Въпреки че самото съдържание може да няма нищо общо с тяхното търсене. Тази техника обикновено се използва заедно с някоя от останалите Black Hat. Именно това прави използването на несвързани ключови думи един от най-известните методи за Black Hat SEO.

Входящи линкове/връзки

Обратните връзки, известни също като входящи линкове, са връзки от други уебсайтове, които са насочени към Вашия уебсайт. Обратните връзки са важни за SEO, тъй като някои търсачки, особено Google, ще дадат повече авторитет на уебсайтове, които имат солиден брой качествени препратки.

За да може дадена връзка да се счита за добра, нейното съдържание трябва да бъде умерено подходящо за страницата, към която тя води. Затова е добре да бъдете запознати какви са сайтове, които имат препратка към Вашия. Съществуват манипулирани сайтове, които са програмирани да слагат съответните препратки автоматично, а не ръчно. Тоест по този начин съдържанието може да бъде нелогично, а пък да има линк към Вашия сайт.

Ако ботовете за индексиране на Google открият тези манипулативни връзки на Вашия уебсайт, те няма да ви предупредят, а ще накажат класирането на вашия уебсайт или дори ще премахнат уебсайта ви напълно, в зависимост от тежестта на нарушенията.

Най-добрият начин за генериране на качествени препратки към вашия уебсайт е да се появят по естествен начин. За да направите това, трябва редовно да добавяте ново и уникално съдържание към уебсайта си. Напишете нова публикация в блога на всеки няколко седмици. Споменете други сайтове и компании по име и им изпратете имейл с линк към вашата статия. Това ще ги мотивира да създадат връзка към вашия блог на уебсайта си, като по този начин създадат естествена, органична обратна връзка.

Защо не бива да се ползва?

Търсачките търсят специфични Black Hat SEO техники, когато обхождат и индексират определена страница. Повечето страници, на които се установяват подобни практики, незабавно се декласират и дори могат да забранят показването на целия ви уебсайт в SERP. Това не само ще доведе до деиндексиране на вашия уебсайт от търсачките, но и няма да имате възможност да поличавате органичен трафик към вашия уебсайт.

Въпреки че бързите резултати винаги могат да бъдат примамливи, не го правете. Имайки предвид високия риск търсачките на Google да установят манипулиране, тази практика се счита за загуба на време и лош авторитет, и всеки онлайн маркетинг специалист категорично ще потвърди това.

Дори и да не Ви хванат, Google променя алгоритъма си на всеки няколко месеца. Промените в алгоритъма променят начина, по който Google Ви класира, което означава, че инвестирането на време и енергия в Black Hat техника може да работи един ден и да стане безсмислено на следващия.

Нашата препоръка е да инвестирате в дългосрочна SEO стратегия и да бъдете търпеливи. SEO отнема време, но ще си струва.

Последни публикации

как се прави SEO оптимизация
Как се прави SEO оптимизация?
Популяризирането на бизнес в Интернет почти никога не е пълно без оптимизация на сайта за търсачки. Той пряко влияе върху разпознаваемостта и репутацията на марката, осигурява трафик от търсения с необходимото качество, позволява ви да получите реални клиенти и да увеличите продажбите. И така, как се прави SEO оптимизация? Представете си, че въвеждате заявка в […] Вижте повече
регистрация на сайт в търсачки
Регистрация на сайт в търсачки – защо е важно?
Регистрация на сайт в търсачки е реалното начало на неговия активен живот и растеж в рамките на Глобалната мрежа. Добавяте го към опашката за индексиране, ускорявайки процеса на приемане в SERPs. След известно време ще започне да събира трафик, чието качество и количество ще зависи само от вас. Днес можете да привлечете трафик от различни източници. […] Вижте повече
органичният трафик
Защо органичният трафик е важен KPI за SEO оптимизация
Като професионалист по SEO разчитате на данни за да Ви кажат как върви органичният трафик към Вашия сайт и данни, за да Ви информират за това, което се нуждае от подобрение. Органичният трафик несъмнено е един от най-важните KPI /Ключови показатели за ефективност/ за SEO проследяване. Отнася се до посетители на Вашия уебсайт, които попадат […] Вижте повече
Партньори и клиенти
Peugeot Logo
Via Vinera Logo
Benchmark Logo
Kone Logo
Ringspot Logo
Kamak Logo
Alog Logo
Logel Logo
Domtex Logo
Ivko Logo
Europharma Logo
My pretty wedding Logo
Evrokanal Logo
Generali Logo
Nardis Logo
Collins Estates Logo
Dpf Logo
Grand Hotel Bansko Logo
CottonFields Logo
Collins Solicitors Logo
Vasilias Dyson Logo
REVIV Logo
Infinity Clinic Logo
Totaltherm Logo