Какво е PWA?

Съдържание

  PWA (от англ. Progressive Web Application) означава прогресивно уеб приложение. Това е приложение, изградено от уеб технологиите, които всички познаваме, като HTML, CSS и JavaScript, но с усещане и функционалност, наподобяващо на истинско мобилно приложение. Благодарение на няколко интелигентни допълнения можете да превърнете почти всеки уебсайт в прогресивно уеб приложение. Това означава, че можете да създадете PWA доста по-бързо сравнение с мобилно приложение, което е доста трудно и времеемко за разработване. Освен това можете да предлагате всички функции на мобилните приложения, като push известия, офлайн поддръжка и много други.

  Какви са предимствата на PWA?

  Основната причина, поради която всички предпочитат приложения е, че те предлагат по-голяма ангажираност на потребителите. Клиентите, които инсталират приложението Ви, стават най-големите Ви фенове и е по-вероятно да превърнат използването му в бъдещи продажби. Благодарение на push известията е много по-лесно да се свържете отново с потребителите. Приложенията могат да предложат отлично изживяване, което може да се отрази добре на марката.

  Нека очертаем и някои от плюсовете на PWA:

  ⦁ Не е нужно да преминавате през дългия процес, за да се регистрирате в различни магазини за приложения (app stores);

  ⦁ Можете да създавате PWA с общи уеб технологии;

  ⦁ Те често са по-евтини за изграждане;

  ⦁ Тъй като превръщате сайта си в приложение, ще имате по-малко кодови бази, които да поддържате;

  ⦁ PWA са с адаптивен дизайн и работят с много различни размери на екрана;

  ⦁ Те са бързи и леки;

  ⦁ Работят офлайн, за разлика от обикновения ви сайт;

  ⦁ PWA са откриваеми за търсачките (които имат много по-голяма аудитория от магазините за приложения. Плюс това, ако искате, все пак можете да получите своите PWA, разпространени чрез магазини за приложения);

  ⦁ Можете да използвате push известия за повторно ангажиране на потребителите;

  ⦁ Инсталирането на PWA може да доведе до по-голяма ангажираност.

  И все пак мобилните приложения имат преимущества

  PWA получават все по-дълбок и по-задълбочен достъп до операционната система на вашия смартфон, но мобилното приложение все още може да стигне още по-дълбоко. Освен това има ограничения за това какво може да направи PWA. Например им не са най-добрият избор, когато искате да създавате игри с висока производителност.

  Като цяло има много смисъл да мислите за наличието на PWA във Вашата мобилна стратегия. Но основният въпрос, който трябва да си зададете, е: желае ли моята аудитория това?

  Ангажирайте потребителите си с прогресивно уеб приложение

  Прогресивните уеб приложения могат да бъдат чудесно допълнение към Вашия мобилен набор от инструменти. Направени добре, те са бързи, работят офлайн и се държат като мобилно приложение. Като цяло те могат да предложат на вашите потребители страхотно потребителско изживяване. Ангажираните потребители са щастливи потребители, нали?