Как да изберем между .com, .org или .net домейн?

Съдържание

    Най-простият и пряк отговор на въпроса е, да се каже, че за предпочитане е .com домейн

    Разбира се, всяка компания и всеки уебсайт имат индивидуални нужди за домейн.
    Нека разгледаме по-отблизо всяка от опциите за домейн (.com, .net, .org и др.) и след това да се потопим в света на домейните от най-високо ниво (TLD).

    Защо препоръчваме .com разширение

    Името на домейн.com е най-често срещаното разширение и това, което все още носи най-значимата стойност за повечето компании. Защо? Тъй като повечето от клиентите просто ще предположат, че уебсайтът на една компания ще бъде „[името на вашия бизнес].com“ (освен ако, разбира се, разширението не е част от вашето търговско име – но повече за това малко по-късно).

    И все пак трябва да се зададе въпросът: има ли разширение .com някакво пряко влияние върху класирането Ви при търсене?

    Въпреки че изглежда, че .coms все още са предпочитаното разширение на Google, това може да не е поради причините, които смятате. Когато наистина се замислите, единствената причина Google да даде приоритет на едно разширение пред другото е, че ние като потребители на интернет просто подразбираме в съзнанието си домейните .com. Очакваме да е така – и свързваме реалния бизнес с домейните .com – и така Google обича да играе според нашите предположения. Така че, да, можем да кажем, че .com ще помогне индиректно на класирането Ви, защото повече потребители ще кликнат върху abcd.com, отколкото ще abcd.anythingelse.

    Kога да използвам разширение .org

    Разбира се, това не означава, че други TLD нямат своето място. Домейн .org, по-специално, е добре известен и надежден. Това разширение е нормален избор за благотворителни или нестопански сайтове. Като се има предвид, че има успешни сайтове с нестопанска цел, които използват разширението .org и ако го използвате правилно, .org може да Ви даде „зелена точка“ за социална достоверност или проверка. Много потребители са склонни да гледат на .org като на по-добронамерен сайт. Ще трябва обаче да маркетирате Вашата компания с .org, обвързан директно с Вашето име, тъй като, както споменахме по-рано, повечето потребители просто ще приемат, че домейнът на Вашата компания включва разширението .com. Що се отнася до класирането, домейните .org все още се справят добре, въпреки че за повечето категории, насочени към печалба, те няма да имат толкова голямо влияние, колкото съответстващ .com.

    Кога да се използва .net разширение

    Разширението .net е второто най-популярно разширение, но всъщност не предоставя нито една от същите предимства на другите две. Все пак, това е общоприето като доверено или авторитетно разширение от клиентите и е достатъчно, че ако клиент го чуе, вероятно ще го запомнят, когато потърсят уебсайта ви по-късно. От SEO края на нещата .net е по-добър от други специални разширения. Но тъй като не е съвсем там с разширенията .com и .org, може да не получите същите предимства от използването на .com име. Ако обаче Вашето идеално .com име не е налично, .net може да бъде солиден втори избор.
    Изберете Надежден пред Моден
    Спомнете си кога компаниите биха станали наистина креативни с домейни от най-високо ниво с код на държава. (Няколко, които идват на ум, включват Bit.ly, About.me и del.icio.us. Те изглеждаха страхотно, забавляваха се и започнаха тенденция на компании, използващи .ly и други, за да създадат някои уникални имена). И, разбира се, тенденцията не продължи. И ако го пробвахте днес, вероятно ще изглежда доста старомодно. Придържайте се към това, което знаете, че работи, преди да се ангажирате с тенденция, която може да не е толкова модерна след една година.
    Доменните имена са повече от тяхното разширение
    Въпросът .com / .org / .net е само първият, който трябва да имате предвид, когато започнете да изграждате Вашата марка онлайн. Името на домейн е на път да се превърне в критичен актив във Вашия бизнес и маркетингови усилия, затова е важно да вземете информирано решение. И така, освен разширението, какво още трябва да знаете за имената на домейни? За начало трябва да бъде:
    • Запомнящ се
    • Къс
    • SEO-приятелски
    • Намиращ
    • Отговарящ на марката