Онлайн репутация

Съдържание

  Онлайн репутация

  Според един от основните речници за интернет жаргон

  онлайн репутация (електронната репутация) е тази репутация свързана с Интернет присъствието на дадена компания, човек, продукт, услуга или друг елемент.

  Онлайн репутация се влияе от съдържанието, което субектът разпространява, реакциите и взаимодействията с потребителите в мрежата, активността в социалните мрежи и какво ли още не.

  За хората със сайтове за електронна търговия, за хората инфлуенсъри или тези, които предлагат продукти и услуги, онлайн репутацията е много важна, тъй като може да повлияе на доверието и видимостта, така че това да се отрази позитивно или негативно.

  В днешния свят, странно или не, управлението на онлайн репутацията онлайн е от съществено значение.

  Интернет и по-точно това, което хората казват за всеки от нас онлайн, може би има най-голямото влияние върху успеха на нашите бизнес начинания. Това не важи само за физически лица, но е валидно за бизнеси и марки от всякакви размери и сектори по света.

  Когато хората търсят даден човек или продукт в Google, всичко, което виждат в резултатите от търсенето, влияе на възприятието им за същите. Тяхното възприятие е онлайн репутацията, за която говорим. Да отбележим още нещо важно. Търсачките не се интересуват от вашата репутация. Те не филтрират резултатите въз основа на това, което е отрицателно и положително, а по-скоро на уместност и популярност. Ето защо онлайн репутацията и нейното менажиране е особено актуално.

  Нека бъдем откровени ако търсите например някои нова екологична напитка за освежаван и всички онлайн мнения за нея са положителни, ще се насочите натам без да се замисляте. Ако обаче попаднете в море от негативни оценки и коментари, едва ли ще се насочите към тази напитка, освен ако не решите да проявите интерес и да проверите защо е този негативизъм.

  Онлайн репутация се управлява от специалисти.

  Те работят за противодействие, отслабване или премахване на негативните материали онлайн и генериране и популяризиране на положителните такива. Това има значение, така че когато хората ви търсят онлайн, те виждат продуктите, бранда, човека във възможно най-добрата светлина. Процесът се нарича управление на онлайн репутация и си има собствени методи как да работи в споменатата посока.

  Как работи онлайн репутацията?

  Когато хората търсят вас или вашия бизнес онлайн, искате те да получат положително първо впечатление. Само с един хвърлен поглед още на първа страница на търсачката. Ако резултатите са положителни – уебсайт, профили, положителни статии в медийни канали. Добри рейтинги и отзиви и т.н., това ще отвори вратата за бизнес с вас. Или поне ще се приближите с една стъпка към клиента. Ако имате лош имидж в медийните канали. Отрицателни отзиви или дори нищо забележително изобщо, потребителите са по-малко склонни да повярват, че сте подходящи за тях и да търсят другаде.

  Оттук насетне можем да цитираме десетки статистики в подкрепа на казаното.

  Когато говорим за онлайн репутация, не си мислете, че това се отнася само за фирми и известни личности. Всеки човек оставя следи онлайн и тези следи са видими, особено за бъдещите работодатели. Не са малко примерите, когато човек не е бил взет на работа, макар да се е представил добре на интервюто. Просто защото сa останали някакви снимки в социалната мрежа сериозно вредящи на имиджа му. Хората, които си търсят работа също гледат негативно на компании с лоша онлайн репутация.