SEO ползи от WebP изображения

Съдържание

  Колкото и универсални да са JPEG, GIF и PNG файлове с изображения на уебсайтове по целия свят, технологиите, които обслужват уеб съдържание, се развиват и стават все по-усъвършенствани. Тонът през последните няколко години по отношение на ефективността на оптимизацията за търсачки (SEO) се концентрира около ключово понятие – скорост! Колкото по-бързо Вашият уебсайт доставя съдържанието, което обслужвате, толкова по-голяма ангажираност ще забележите с посетителите си. Това обикновено се превръща в по-добри органични резултати при търсене.

  Изображения съставляват значителна част от уеб съдържанието. Сега, когато хората имат достъп до уебсайтове от телефони и таблети, които могат да се поберат в джобовете ни, те очакват съдържанието да бъде доставено възможно най-бързо. Така че, колкото по-бързо се зарежда вашият сайт, толкова по-добре ще се представи. Изображенията обикновено се приписват на значителна част (ако не и на по-голямата част) от размера на заредената от вас страница. В зависимост от това колко добре са оптимизирани Вашите изображения, това може да доведе до по-бърза скорост на зареждане на страницата.

  Един от начините за оптимизиране на изображенията на уебсайта Ви е използването на WebP. Това е сравнително нов формат на изображението. Той е специално проектиран с цел създаване на по-малки размери на файла за подобряване на скоростта на зареждане на страниците. WebP е формат на изображение от следващо поколение, който може да подобри скоростта на Вашия уебсайт и да увеличи усилията ви при оптимизация на търсачките.

  Какво представляват WebP изображенията?

  Разработен от Google през 2010 г., WebP е формат, който кодира изображения по начин, който в сравнение с JPG, GIF или PNG значително намалява размера на файловете с изображения. Ключов компонент при всякакъв тип компресия на изображението е качеството. Независимо дали използвате компресия „lossy“ (по-малко точно представяне на файлови данни, но с по-малък размер на файла) или „lossless“ (много точно изобразяване, но по-голям размер на файла), крайните резултати с WebP изображения са висококачествено предаване на оригинала.

  Можете да конвертирате почти всеки графичен файл във формат WebP и да получите допълнителни функции като прозрачност на алфа канала и възможности за анимация. Ще видите почти същото качество на изображението, както в JPEG или PNG, но с размер на файла между 20 и 40 процента по-малък.

  Много уебсайтове в днешно време доставят изображения във формат WebP. Като краен потребител обаче няма да можете да разпознаете никаква разлика във типа на файла. Google Chrome например показва миниатюри (thumbnails) на YouTube в WebP. Освен това, ако ползвате Facebook във устройство с Android, всички тези изображения също са във формат WebP. Докато Google Chrome беше първият браузър, който поддържа този формат на изображение от следващо поколение, почти всички съвременни браузъри са се възползвали. С изключение на Safari и Internet Explorer.

  Как да използваме WebP изображения сега

  Можете да вземете повечето файлове с изображения на уебсайта си и да използвате инструменти, предоставени от Google и други. За да ги конвертирате в WebP изображения. Налични са и плъгини и услуги за конвертиране и доставяне на WebP изображения за потребители на WordPress. Най-ефективният начин обаче да настроите вашия сайт с WebP е да наемете професионален екип за уеб разработка. Екипът на WebStation може да Ви помогне да определите как Вашите текущи изображения влияят върху SEO ефективността Ви. Както и как можем да подобрим Вашия сайт.

  Готови ли сте да се възползвате от предимствата на формата на изображението WebP?

  Свържете се с WebStation днес! За да говорите с един от нашите експерти по уеб разработка!