WebStation

SEO ползи от WebP изображения

SEO ползи WebP

Колкото и универсални да са JPEG, GIF и PNG файлове с изображения на уебсайтове по целия свят, технологиите, които обслужват уеб съдържание, се развиват и стават все по-усъвършенствани. Тонът през последните няколко години по отношение на ефективността на оптимизацията за търсачки (SEO) се концентрира около ключово понятие – скорост! Колкото по-бързо Вашият уебсайт доставя съдържанието, което обслужвате, толкова по-голяма ангажираност ще забележите с посетителите си. Това обикновено се превръща в по-добри органични резултати при търсене.

Изображения съставляват значителна част от уеб съдържанието. Сега, когато хората имат достъп до уебсайтове от телефони и таблети, които могат да се поберат в джобовете ни, те очакват съдържанието да бъде доставено възможно най-бързо. Така че, колкото по-бързо се зарежда вашият сайт, толкова по-добре ще се представи. Изображенията обикновено се приписват на значителна част (ако не и на по-голямата част) от размера на заредената от вас страница. В зависимост от това колко добре са оптимизирани Вашите изображения, това може да доведе до по-бърза скорост на зареждане на страницата.

Един от начините за оптимизиране на изображенията на уебсайта Ви е използването на WebP. Това е сравнително нов формат на изображението. Той е специално проектиран с цел създаване на по-малки размери на файла за подобряване на скоростта на зареждане на страниците. WebP е формат на изображение от следващо поколение, който може да подобри скоростта на Вашия уебсайт и да увеличи усилията ви при оптимизация на търсачките.

Какво представляват WebP изображенията?

Разработен от Google през 2010 г., WebP е формат, който кодира изображения по начин, който в сравнение с JPG, GIF или PNG значително намалява размера на файловете с изображения. Ключов компонент при всякакъв тип компресия на изображението е качеството. Независимо дали използвате компресия „lossy“ (по-малко точно представяне на файлови данни, но с по-малък размер на файла) или „lossless“ (много точно изобразяване, но по-голям размер на файла), крайните резултати с WebP изображения са висококачествено предаване на оригинала.

Можете да конвертирате почти всеки графичен файл във формат WebP и да получите допълнителни функции като прозрачност на алфа канала и възможности за анимация. Ще видите почти същото качество на изображението, както в JPEG или PNG, но с размер на файла между 20 и 40 процента по-малък.

Много уебсайтове в днешно време доставят изображения във формат WebP. Като краен потребител обаче няма да можете да разпознаете никаква разлика във типа на файла. Google Chrome например показва миниатюри (thumbnails) на YouTube в WebP. Освен това, ако ползвате Facebook във устройство с Android, всички тези изображения също са във формат WebP. Докато Google Chrome беше първият браузър, който поддържа този формат на изображение от следващо поколение, почти всички съвременни браузъри са се възползвали. С изключение на Safari и Internet Explorer.

Как да използваме WebP изображения сега

Можете да вземете повечето файлове с изображения на уебсайта си и да използвате инструменти, предоставени от Google и други. За да ги конвертирате в WebP изображения. Налични са и плъгини и услуги за конвертиране и доставяне на WebP изображения за потребители на WordPress. Най-ефективният начин обаче да настроите вашия сайт с WebP е да наемете професионален екип за уеб разработка. Екипът на WebStation може да Ви помогне да определите как Вашите текущи изображения влияят върху SEO ефективността Ви. Както и как можем да подобрим Вашия сайт.

Готови ли сте да се възползвате от предимствата на формата на изображението WebP?

Свържете се с WebStation днес! За да говорите с един от нашите експерти по уеб разработка!

Последни публикации

как се прави SEO оптимизация
Как се прави SEO оптимизация?
Популяризирането на бизнес в Интернет почти никога не е пълно без оптимизация на сайта за търсачки. Той пряко влияе върху разпознаваемостта и репутацията на марката, осигурява трафик от търсения с необходимото качество, позволява ви да получите реални клиенти и да увеличите продажбите. И така, как се прави SEO оптимизация? Представете си, че въвеждате заявка в […] Вижте повече
регистрация на сайт в търсачки
Регистрация на сайт в търсачки – защо е важно?
Регистрация на сайт в търсачки е реалното начало на неговия активен живот и растеж в рамките на Глобалната мрежа. Добавяте го към опашката за индексиране, ускорявайки процеса на приемане в SERPs. След известно време ще започне да събира трафик, чието качество и количество ще зависи само от вас. Днес можете да привлечете трафик от различни източници. […] Вижте повече
органичният трафик
Защо органичният трафик е важен KPI за SEO оптимизация
Като професионалист по SEO разчитате на данни за да Ви кажат как върви органичният трафик към Вашия сайт и данни, за да Ви информират за това, което се нуждае от подобрение. Органичният трафик несъмнено е един от най-важните KPI /Ключови показатели за ефективност/ за SEO проследяване. Отнася се до посетители на Вашия уебсайт, които попадат […] Вижте повече
Партньори и клиенти
Peugeot Logo
Via Vinera Logo
Benchmark Logo
Kone Logo
Ringspot Logo
Kamak Logo
Alog Logo
Logel Logo
Domtex Logo
Ivko Logo
Europharma Logo
My pretty wedding Logo
Evrokanal Logo
Generali Logo
Nardis Logo
Collins Estates Logo
Dpf Logo
Grand Hotel Bansko Logo
CottonFields Logo
Collins Solicitors Logo
Vasilias Dyson Logo
REVIV Logo
Infinity Clinic Logo
Totaltherm Logo